Pizza met bodem van boekweitmeel

Pizza’s worden altijd op hoge temperaturen afgebakken. Ik verwarm de oven daarom voor op 230 graden. Vind je dit te heet dan verwarm je de oven voor op 180 graden. De pizzabodem wordt dan wel minder knapperig en zal langer in de oven moeten.

Ik ben begonnen met het maken van de saus omdat deze de meeste tijd nodig heeft om in te dikken.

Dit heb je nodig voor de saus:

1 klont roomboter of kokosvet
1 ui, gesnipperd
1 rode paprika, in kleine blokjes
1 teen knoflook geperst
1 tl oregano
500 gr verse tomaten of 1 blik tomatenblokjes

Zo maak je het:

Smelt de boter in een pan en bak daarin de uien glazig.
Voeg de paprika toe, pers de knoflook er boven uit en strooi de oregano erover.
Voeg het blik tomaten er aan toe en laat zachtjes inkoken zodat de saus dikker wordt.

In de tussentijd heb ik de pizzabodem gemaakt door eerst een boekweitpannenkoek te bakken.

Dit heb je nodig voor de bodem:

50 gr boekweitmeel
50 ml plantaardige melk (haver of amandelmelk die ongezoet is) of water
1 el olijfolie
snuf zeezout
1 ei (mag je geen ei, vervang dit dan door 50 ml water)
scheutje olijfolie of kokosvet om in te bakken

Zo maak je het:

Doe de boekweitmeel, melk, olijfolie, zeezout en het ei in een kom en roer hier een beslag van.
Verwarm het vet in een koekenpan en giet het beslag in de pan en verdeel dit over de bodem.
Bak een zijde totdat er belletjes tevoorschijn komen en draai dan de pannenkoek om.
Bak nogmaals totdat beiden kanten bruin geworden zijn.
Leg nu een vel bakpapier in de oven of gebruik een ovensteen. Leg de pannenkoek hierop een bak deze 10 minuten in de oven.

Ondertussen kan je de saus verder in laten dikken zodat deze niet zo vochtig meer is.
Haal de pizzabodem uit de oven en bestrijk deze met de tomatensaus. Beleg deze naar wens.

Dit kan zalm zijn, courgette, spinazie, artisjokken, olijven, schapenkaas kies wat je zelf lekker vindt.

Daarna bak je de pizza nog 5 minuten zodat de kaas gesmolten is.