Orthomoleculaire voeding, wat is dat?

Kies liever volle producten dan light, vet- en suikervrij

Orthomoleculair klinkt heel ingewikkeld terwijl dit helemaal niet zo hoeft te zijn. Als je kiest voor zoveel mogelijk biologische voeding die per seizoen verschilt en van goede kwaliteit is maakt je lichaam al optimaal gebruik van de in de voeding aanwezige vitaminen, mineralen en bouwstoffen.

De term ‘Orthomoleculair’ is bedacht door Professor dr. Linus Pauling en komt voort uit het Grieks waar orthos voor goed staat en moleculair ‘wat betreffende moleculen’ betekend. Het zegt dus eigenlijk: voeding dat goed is voor je cellen die bijdragen aan een goede gezondheid.

Door de westerse (snelle) manier van eten, krijgen we vaak voeding binnen met snelle koolhydraten. Pasta’s, brood, aardappelen, pizza’s en rijst staan steeds vaker op het menu.  En omdat groenten op uitgeputte grond of in kassen worden geteeld bevatten deze steeds minder voor ons belangrijke voedingsstoffen. Alles moet tegenwoordig snel. Eigenlijk zijn we vergeten hoe we moeten eten en voor ons zelf  moeten zorgen. De verhoudingen van koolhydraten, eiwitten en vetten zijn volledig uit balans. Door de voedingsindustrie worden we verkeerd geïnformeerd. Zo zou light, vet- en suikervrij beter voor ons zijn. Helaas bevatten al deze voedingsmiddelen vaker toegevoegde grondstoffen die we beter kunnen vermijden en ons lichaam uitput met ziekte als gevolg.

Door orthomoleculaire voeding meer energie

Wat is een orthomoleculair dieet?

 

Door bewust voor voeding te kiezen die goed is voor onze lichaamscellen kan je de gezondheid verbeteren en behouden. Maar hoe weet je nu welke voeding goed is?

We weten allemaal dat groenten en fruit gezond zijn, orthomoleculaire gerechten hoeven daarom niet ingewikkeld te zijn. Maar hoe kan het dan toch dat er de laatste jaren zoveel mensen rondlopen die last hebben van onverklaarbare klachten?

We zijn niet alleen wat we eten, we zijn vooral wat ons lichaam daarvan opneemt. Door bepaalde voeding uit te sluiten kan je het biologisch evenwicht en de energie in het lichaam terugbrengen.

Hoe doe je dat?

Volgens de orthomoleculaire voedingsleer is het streven naar een stabiele bloedsuikerspiegel heel belangrijk. Door voeding te eten die je suikerspiegel zo min mogelijk belast zal je lichaam minder insuline aan hoeven te maken. Hierdoor krijgt je lichaam rust en zal het overtollige insuline dat je niet gebruikt niet als vet worden opgeslagen.

Je krijgt hierdoor een natuurlijke balans op hormonaal vlak en door het eten van meer groenten en het weglaten van suikers zullen je darmbacterien een juiste balans krijgen. Hierdoor worden neurotransmitters die ervoor zorgen dat we ons beter kunnen ontspannen goed aangemaakt waardoor ons immuumsysteem kan versterken.

Dit is dé manier om meer energie te krijgen, de weerstand te verhogen en actiever te leven. Door bijvoorbeeld meer vitamine C, paddenstoelen (bèta 1,3 glucaan), knoflook (allicine), vis (taurine) en het mineraal zink aan onze voeding toe te voegen wordt de afweerstof interferon in ons lichaam aangemaakt. Deze stof beschermt ons tegen virussen.

Door de juiste voeding te eten, vernieuwen onze lichaamscellen. Wist je dat je darmbacteriën zich iedere keer als je iets eet vernieuwen? En dat je darmbacterien leven van de vezels die wij niet kunnen verteren. Zij kunnen deze voor ons verteren en zorgen ervoor dat bij de vertering energie vrijkomt. Deze energie kunnen wij gebruiken. Daarom merk je het ook meteen als je iets hebt gegeten wat veel suikers bevat.

Voeding als medicijn

Als je voeding eet dat niet de juiste voedingsstoffen bevat om een cel op te bouwen zal de lichaamscel die schade heeft opgelopen altijd beschadigd blijven. Deze theorie verzin ik niet zelf, ik maak gebruik van de kennis uit de biochemie. In 460 voor Christus kwam de Griekse arts Hippocrates al met de uitspraak: “Uw voeding is uw geneesmiddel, uw geneesmiddel is uw voeding.”

Waarom vertel ik je dit?

Hoe vaak hoor je tegenwoordig wel niet om je heen dat iemand last heeft van onverklaarbare klachten? En hoor je vaak: “oh maar dat komt in mijn familie voor.” Natuurlijk bepalen de genen in ons lichaam erfelijke ziekten maar het blijkt steeds duidelijker dat we door het eten van de juiste voeding deze erfelijke factor tot 20% kunnen verminderen en zelfs tot 0% kunnen brengen. Het kan dus zelf echt overgaan, denk daarbij maar aan diabetes type 2.

Helaas zitten we vaak vastgeroest in een bepaald voedingspatroon en reageert de omgeving vaak sceptisch als je ervoor kiest om je gezondheid te verbeteren. Hierdoor zal het vaak moeilijk zijn om dit vol te blijven houden. Als je eenmaal merkt wat de verschillen zijn in energie en in afgenomen lichaamsgewicht zal je omgeving snel overtuigd zijn en zullen ze er sneller voor openstaan, waardoor je elkaar kan ondersteunen in moeilijkere tijden.

Het is natuurlijk niet alleen voeding die je gezonder maakt, maar als je gezonder eet kan je wel veel meer spanning aan. Ik zeg vaak: “Je kan nog zo gezond eten maar als je stress niet de baas kan blijven zal je gezondheid niet verbeteren.” Alles waar te voor staat ervaart je lichaam als stress. Teveel eten, teveel sporten, teveel werken, teveel op de automatische piloot…

Balans is the keyword…

Hoe kan je op een goedkope manier gezonder gaan eten… leven? Ik wil mijn tips met je delen over de juiste voeding die je dagelijks in de praktijk kan toepassen. Ik wil je met makkelijke recepten laten zien wat gezonde voeding voor jou kan betekenen en dat het maakt wie we zijn of willen zijn.

Zodra je anders gaat denken over voeding en het op de juiste manier toepast zal het lichaam zich gaan herstellen en is vooral doorzettingsvermogen nodig om de oude gewoonten te doorbreken. Zodra je eenmaal ervaart dat je makkelijker opstaat, de gehele dag meer energie hebt, je meer ontspanning voelt en geen opgeblazen gevoel meer na het eten hebt zal het doorzetten eenvoudiger worden.

En… een leuke bijkomstigheid. Ik ben altijd op dieet geweest zonder blijvend resultaat. Door deze manier van eten heb ik ongemerkt mijn ideale gewicht bereikt en kan ik af en toe ook gewoon iets lekkers eten.

Wil je weten welke alternatieven ik eet en wat ik af en toe als tussendoortje neem? Download het GRATIS bakebook >>> Snoepen zonder Schuldgevoel.

Snoepen zonder Schuldgevoel

Ik neem je mee in mijn wereld en in het Chinese gezegde: “De beste dokter staat in de keuken.”

Wat doe jij op dit moment om jouw gezondheid te verbeteren? Laat je reactie achter op FB/leef gezond academie.