Bouillabaisse

Dit heb je nodig voor 1 grote pan (4 personen):

voor de bouillon
500 gr grote garnalen
1 ui
halve prei
2 wortels
1 stengel bleekselderij
1/3 knolselderij
5 peperkorrels
1 el grof zeezout
1 laurierblad
2 liter mineraalwater

Wat heb je nodig voor de volgende dag om de soep mee af te maken?

2 el kokosvet
2 sjalotten (of 1 ui)
4 tenen knoflook
4 wortels
1 venkel
1 stengel gekleurde snijbiet of bleekselderij
halve rode paprika
4 tomaten
2 mespunten saffraan
snuf chilipeper
1 el verse dille (1/2 el gedroogde dille)
2 el verse dragon (1 el gedroogde dragon)
peper en zout
150 gr gerookte zalmhaas
250 gr zalmfilet
310 gr kabeljauw
300 gr grote garnalen (deze heb je al gepeld).
handje verse koriander

Hoe maak je het?

Begin een dag van te voren met de bouillon.

1. Maak de grote garnalen schoon (kop eraf, staart en pootjes eraf en vergeet niet de darm te verwijderen!) Gooi de darmen weg en leg het “afval” kop, staart en pootjes in een grote pan. Bewaar het garnalenvlees in de koelkast om deze de volgende dag te gebruiken om de soep af te maken.

2. Schil de ui en snijd deze in blokjes. Was de prei halveer het. Schraap de wortels schoon. Was de bleekselderij. Schil de knolselderij. Leg dit allemaal bij het garnalen afval in de pan.

3. Voeg de peperkorrels en het zeezout toe samen met het laurierblad. En schenk hier 2 liter mineraalwater bij. Laat de bouillon een nacht of een dag trekken.

4. De volgende dag zeef je de bouillon. Je houdt alleen het vocht over de rest gooi je weg.

5. Laat de vis op kamertemperatuur komen. Verwarm in een grote pan het kokosvet. Snijd de sjalotten klein en bak deze in de pan glazig. Pers de knoflook erboven uit en bak deze even mee.

6. Snijd de wortels in plakjes, evenals de venkel en bleekselderij (vergeet niet de draden eraf te trekken), paprika en tomaten. Voeg alles toe en bak even mee.

7. Voeg de saffraan toe samen met 2 liter bouillon. Maak op smaak met de chilipeper, dille, dragon, peper en zout. Laat de smaken even intrekken door de groente in de bouillon gaar te koken.

8. Voeg de vis toe als alle groenten gaar is. Begin met de zalm en eindig met de garnalen. Laat alles even gaar koken in de bouillon. Strooi er verse koriander over.

Note: Je kan hier alle stevige soorten vis voor gebruiken. Vis bevat gezonde vetten en mag best vaker op het menu staan. Doordat het eiwitten bevat is het een mooie vervanger voor vlees.

Optioneel: ik trek ook weleens vissenkoppen mee dit zorgt voor een nog diepere smaak.

Ik maak hier ook een knoflookmayonaise bij. Het is heel lekker namelijk om er 1 of 2 el van door je soep te roeren.

– Bereidingstijd: 10 min
– Bewaren: koel, binnen 1 week opmaken
– Moeilijkheidsgraad: simpel
– Kindvriendelijk: ja
– Keukengerei: steelpan, blender, glazen pot of weckpot metĀ deksel

Dit heb je nodig voor 1 potje mayo?

150 – 250 ml kokosolie (geurloos en gesmolten) of druivenpitolie (ondersteund de werking van de lever)
1 ei
1/2 tl citroen of limoensap
1 tl mosterd
2 tenen knoflook
1/4 tl zeezout
1/4 tl witte peper

Hoe maak je het?

1. Smelt de kokosolie in een kleine steelpan. Laat deze wat afkoelen.

2. Doe het ei in een blender. Voeg de citroensap, mosterd, knoflook, zout en peper toe.

2. Zet de blender aan op de laagste stand en giet druppelsgewijs de olie toe. Zodra de olie met het ei bindt kan je de olie in een grotere straal erbij gieten.

3. Des te meer olie je toevoegt, des te dikker de mayo wordt.

4. Maak op smaak met peper.

Note: als je tijdens het bereiden van de mayo wat whey toevoegt (bovenste doorzichtige laag wat op yoghurt drijft) kan je de houdbaarheid van de mayo verlengen naar 10 tot 14 dagen

Als je nooit zonnebloemolie eet is het best niet erg om het een keer met deze olie te maken.