5 manieren om een gezonde darm-hersenverbinding te bevorderen

De darm-hersenverbinding wat is dat eigenlijk?

Je kent het vast wel, het buikgevoel. Iets zegt je dat het niet goed is, mentaal of fysiek. Er blijkt een relatie te zijn tussen de darmbacteriën en onze emoties.

De darm is een belangrijk orgaan, en wordt steeds vaker aangeduid als ons ‘tweede brein’. Omdat je hersenen en darm eigenlijk met elkaar communiceren. Opduikend bewijsmateriaal suggereert dat de darm een ​​zeer belangrijke rol speelt in onze algehele gezondheid en welzijnbeïnvloeding van ons immuunsysteem, spijsvertering, hormoonregulatie, vitamineproductie en het vermogen om giftige stoffen (toxines) uit ons lichaam te verdrijven. Er wordt steeds meer onderzoek naar gedaan. Lees er hier meer over…

Het is daarin wel degelijk belangrijk wat je eet en wat je darm aan voedingsstoffen opneemt.

De darm-hersenverbinding beter uitgelegd

De darm is zeer gevoelig voor bepaalde emoties zoals angst, verdriet, woede en opwinding. Als ik me zenuwachtig maak voel ik dit direct in mijn buik.

Gedachten en emoties worden geproduceerd in de hersenen. Deze worden ontvangen door ons zenuwstelsel en hebben dan een direct effect op de darm. We krijgen dan een ‘vecht of vlucht’-reactie. Wanneer een persoon gevaar aanvoelt en beslist of hij in gevaar blijft (‘vechten’) of zich omdraait en ervan wegrent dan geeft het zenuwstelsel dat ingebed in de darm zit een signaal af dat de spijsvertering moet vertragen of volledig stilgelegd moet worden. Door deze reactie kan het lichaam alle energie die normaal voor de vertering gebruikt zou worden gebruiken om te vluchten.

Deze ‘vecht of vlucht’ toestand kan ook worden veroorzaakt door stress en angst. Een constante staat van stress kan leiden tot ongewenste gezondheidsuitkomsten, zoals een chronische ontsteking, die de oorzaak is van bepaalde auto-immuunziekten.

Zo kan je te maken krijgen met de situatie ‘altijd ziek en niemand weet waarom’.

5 manieren hoe je een gezonde darm-hersenverbinding kan bevorderen

De juiste voeding kan helpen de gezondheid van onze darm te verbeteren.

1. Vermijd bewerkte voedingsmiddelen en geraffineerde suikers. Deze voedingsmiddelen voeden je ‘slechte’ bacteriën waardoor deze vermeerderen en je immuumsysteem verlaagt wordt, je wordt vatbaarder voor ziektes en schimmels. Ik heb een lijst voor je gemaakt die je aan kan houden om jouw (darm)gezondheid te verbeteren. Met deze alternatieven kan het niet meer misgaan.

2. Let bijvoorbeeld op je inname van gluten.

Van gluten is aangetoond dat het darmslijmvlies kan worden aangetast en kan leiden tot een ‘lekkende darm’. De darm is niet echt lek maar het darmslijmvlies is zodanig aangetast dat het onverteerde voedselresten kan doorlaten waardoor het immuumsysteem deze gaat aanvallen en gaat bestrijden alsof het een virus is. Er kunnen onverklaarbare klachten ontstaan als hoofdpijn, migraine, gewichtstoename en gewrichtspijn die zich verder kunnen ontwikkelen tot auto-immuunziekten. Lees je hoe je 7 tekenen van een ontsteking kan herkennen.

3. Eet gezonde vetten (zie ook de lijst met de gezonde alternatieven hierboven) als:

  • kokosolie
  • wilde zalm
  • avocado
  • extra vierge olijfolie
  • walnoten

4. Het is ook belangrijk om een ​​gezonde darmflora (microbioom) te creëren voor een goede darm- hersenverbinding door het eten van vezelrijke producten. Essentiële suikers zoals paddestoelen, zeewier, wortels en knollen helpen onze goede darmbacterien te voeden. Zij zetten de vezels die wij niet kunnen verteren om in belangrijke vetzuren en vormen daarmee boterzuur. Ons microbioom en brein hebben voedingsrijke vormen van gezonde vetten nodig om optimaal te kunnen functioneren. Onze cellen zijn opgebouwd uit vet en de goede vetten zorgen dat onze cellen soepel blijven zodat alle voedingsstoffen goed kunnen worden opgenomen. Ook helpen de vetten bij het verminderen van ontstekingen en bevorderen ze de groei van gezonde darmbacteriën en de vorming van nieuwe cellen.

5. Verhoog de productie van goede bacteriën met probiotica.

Het eten van voeding dat rijk is aan probiotica kan ook onze darmen helpen. Probiotica zijn verantwoordelijk voor de opname van voedingsstoffen en helpen ons immuunsysteem te ondersteunen. Lees hier meer over in mijn volgende blog.

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan probiotica zijn onder andere:

  • kefir op basis van water of kokosmelk
  • zuurkool
  • kimchi
  • kombucha

Het darmkanaal is niet alleen een afvoerbuis en speelt een grote rol in onze algehele gezondheid. Levens- en levensstijlgewoonten zijn uiterst belangrijk als het gaat om onze darm en algemene gezondheid en welzijn. Diëten heeft geen zin om af te vallen. Het verbeteren van je voedingspatroon en daar je levensstijl van maken heeft meer effect. Dit hou je ook vol en daarmee verlies op langere termijn overtollig lichaamsgewicht. Zorg goed voor je darmen en verlaag je stressniveau en het zal helpen om je gezondheid te verbeteren.

Heb jij weleens zonder gluten gebakken? Wist je trouwens dat je zelf lekker glutenvrij gebak kan maken. Download het GRATIS bakebook inclusief voedingsadvies >>> https://www.lebonbonfranc.com/glutenvrij-bakebook-snoepen-zonder-schuldgevoel/ .