Met deze glutenvrije baktips kan het niet meer misgaan!

Baktips voor glutenvrij gebak

Met deze glutenvrije baktips kan het niet meer misgaan!

Toen ik net begon met het bakken van glutenvrije producten, mislukte bij mij altijd alles wat ik voor de 1e keer uitprobeerde.

Glutenvrije meelsoorten reageren gewoon anders dan de meelsoorten die gluten bevatten. Spelt, tarwe, kamut, gerst en rogge zijn allemaal melen die gluten bevatten. De gluten zijn de lijm in het deeg en zorgen dat het deeg niet uit elkaar valt en het elastisch wordt waardoor je er heel gemakkelijk brood mee kan bakken.

Grappig eigenlijk, als je weet dat een banketbakker die met meelsoorten werkt die gluten bevatten juist helemaal niet wil dat deze gluten gaan plakken. Hierdoor klopt hij het meel voor het gebak dan ook kort zodat de gluten niet gaan werken. Als je bijvoorbeeld brood wilt maken heb je deze gluten wel nodig, door het deeg 20 minuten te laten rusten doen de gluten dan hun werk en wordt het brood elastisch.

Als je glutenvrij gebak wilt maken is het werken met deze meelsoorten eigenlijk niet anders. Je hoeft alleen met een paar dingen rekening te houden:

Glutenvrije meelsoorten:

1. Nemen veel meer vocht op.
Ieder glutenvrij meel reageert weer anders, kokosmeel neemt bijvoorbeeld 3x meer vocht op dan tarwe. Het geeft je gebak bijvoorbeeld vochtigheid waardoor het lang smeuïg blijft.

2. Vallen snel uit elkaar.
Voeg voor binding een zetmeelhoudend meel toe zoals arrowroot (pijlwortelmeel), vlozaad (psyllium), boekweitmeel, quinoa of gierst.

3. Hebben een andere smaak.
Boekweit heeft bijvoorbeeld een krachtige smaak, maar smaakt heel goed in combinatie met chocolade net als kastanje- en amarantmeel, quinoa kan wat overheersen, amandelmeel smaakt zoet en romig.

4. Plakt meer.
Door vezels aan het beslag of deeg toe te voegen als vlozaad of kokosmeel wordt het luchtiger en minder compact.

Combineer

Tarwemeel kan je in een recept 1 op 1 vervangen door boekweitmeel. Het neemt ongeveer hetzelfde vocht op als tarwe. Haver is daarentegen veel compacter. Voeg altijd een extra ei toe of als je niet tegen ei kan een chia-ei.

Probeer gewoon wat combinaties uit. Het vergt enige oefening maar je zult merken dat het steeds makkelijker gaat. Je kan ook deze glutenvrije meelmix proberen.

Wist je trouwens dat:

Je DEEG UIT kan ROLLEN door:
De deegbal op een vel bakpapier neer te leggen en daarover een 2e vel neer te leggen waardoor je geen extra meel hoeft te gebruiken.

Je BAKPOEDER kan vervangen door:
appelcider of glutenvrij bier aan het beslag toe te voegen. Als je het 20 minuten laat rusten doen de bubbeltjes hun werk en maken het beslag lekker luchtig.

Heb je dit niet in huis kan je ook eiwitten luchtig kloppen en deze door het beslag spatelen. Dit hoeft niet te rusten en kan direct afgebakken worden.

Bij het maken van BROOD je bijna net zoveel vocht nodig hebt als droge ingrediënten.

Vers KOKOSVLEES het deeg elastisch maakt.

En nu jij? Download het GRATIS glutenvrij bakboek voor gezond gebak en ga meteen zelf aan de slag!